ElResum.cat

Un informe de l’Institut de Recerca Urbana de Barcelona (IDRA) revela una caiguda alarmant de l’autosuficiència alimentària a Catalunya. Actualment, només el 15% dels productes comercialitzats a Mercabarna provenen de Catalunya, una xifra dràsticament inferior al 53% registrat el 1988. Aquest descens coincideix amb una disminució de l’ocupació al sector primari, que ha passat del 19,3% a l'11,6% en el mateix període. Les importacions han augmentat, mentre que les exportacions representen ja el 35% del total a Mercabarna. L’estudi d’IDRA destaca que Catalunya ha reduït a la meitat la seva autosuficiència alimentària en els darrers 50 anys, amb gairebé el 60% dels aliments consumits provinents d’altres territoris. A més, s’ha observat un increment del 30% en el preu dels aliments en els últims cinc anys a l’Estat. Unió de Pagesos, tot i reconèixer la importància de la producció catalana de fruita dolça, ha expressat la seva preocupació per la situació. L’IDRA proposa mesures com el desenvolupament de nodes logístics descentralitzats, la promoció de la compra pública ecològica i de proximitat, i la implementació de clàusules ambientals i de circuit curt als contractes de Mercabarna per revertir aquesta tendència. També s’ha constatat un declivi dels mercats municipals, que actualment només representen el 12% de les compres, en contrast amb el 70% que representaven en el moment de la posada en marxa de Mercabarna. L’informe subratlla la necessitat d’una política alimentària que reguli l’impacte dels operadors privats i que permeti a Mercabarna, la principal infraestructura alimentària del sud d’Europa, esdevenir un actor clau en la transició cap a un sistema alimentari més sostenible.