La revetlla de Sant Joan, celebrada la nit del 23 de juny, marca el solstici d’estiu i és una festa arrelada als Països Catalans. Aquesta festivitat, d’origen pagà, combina elements tradicionals com les fogueres, els petards, el cava i les coques de Sant Joan. Aquestes coques, possiblement derivades d’un tortell amb ous que emulava el sol, van evolucionar fins a la seva forma ovalada actual durant el segle XIX, incorporant fruites confitades i pinyons. La Flama del Canigó juga un paper central en les celebracions a diverses ciutats catalanes, com Tarragona, Reus, Vic i Lleida, on s’encenen fogueres i es duen a terme actes festius. A Menorca, la festa se centra en el cavall i la coca bamba, mentre que a Alacant, la coca és salada i porta tonyina. La tradició s’estén també a altres regions d’Europa i a països de Sud-amèrica, on el solstici correspon a l’hivern. Finalment, existeixen alternatives de celebració lliures de petards, com a Manresa, Collserola o Valldoreix, per a aquells que prefereixen una revetlla més tranquil·la.
Consulta les fonts